IMG_5654.jpg

Fra «Tenkende Klasserom» til KI-workshops

17 Apr 2024

Sist uke var 25 lærere fra ulike deler av Norge samlet i Trondheim for å delta på det årlige Newton-kurset.

Trondheim: Roy Even Aune og Susanne Rynning Seip åpnet dørene til Newton Trondheim for resten av nettverket, 10. og 11. april 2024. Dette var et av de første Newton-rommene i verden, åpnet i 2009. I 2020 ble det flyttet og oppgradert, og befinner seg nå ved NTNU Kalvskinnet. Rommet er et resultat av samarbeidet mellom Equinor, Trondheim kommune og NTNU Vitenskapsmuseum

 

IMG_5516.jpg

 

Stolte av rommet

Roy Even og Susanne var enige om at det var hyggelig å vise frem rommet fra kolleger fra hele landet.

– Vi er veldig fornøyd med rommet vårt, og har fått mye skryt av de andre Newton-lærerne for hvor fint det er her. Flere har tatt bilder av ting de har lyst på i eget rom, forteller de.

 

IMG_5610.jpg

 

– For meg er det også veldig koselig å treffe de andre Newton-lærerne, det er mange her jeg ikke har møtt før, forteller Susanne.

– Ja, det er artig å få hilse på de andre. På Newton-kurset kan vi utveksle ideer og samtidig få faglig påfyll, smiler Roy Even.

 

IMG_5525.jpg

 

Matte i fokus på dag én

Etter en felles lunsj, og litt informasjon fra Newton-administrasjonen, ble resten av tirsdagen viet Matematikksenteret. Kjersti Spigset og hadde en fem-timers workshop om «Tenkende klasserom!».  Denne undervisningsformen ble presentert på nettverkssamlingen i 2022, men på Newton-kurset gikk Spigset dypere ned i materien. Newton-lærerne fikk både brynet seg på en oppgave, øvd seg på hvordan man kan presentere oppgaver for elever, og hvordan man kan oppsummere.

IMG_5532.jpg

– Jeg var veldig heldig med elevene mine i dag. De var engasjerte og turte å ta ordet for å diskutere i fellesskap, selv om de var uenige, konkluderte Spigset etter endt kursdag.

ChatGPT som programmeringsassistent

Dag to startet med en time Newton-kaffe, der nettverket blant annet var interessert i å høre hvordan det jobbes med Newton i Europa. 

Også var det tid for mer praktisk påfyll. Ola Kleiven og Kenneth Fossland, fra Vitensenteret i Trondheim, to workshops med tema kunstig intelligens, «Lag egne roboter med kunstig intelligens og bildegjenkjenning», og «Programmering av Micro:bit i Python med ChatGPT som programmeringsassisten». 

 

IMG_5631.jpg

 

– Spesielt den siste workshopen skapte mye engasjement, da den viste hvordan kunstig intelligens kan gjøre tekstbasert programmering mer tilgjengelig for flere av elevene. Å få noen praktiske eksempler på hvordan vi kan ta i bruk ny teknologi, er alltid fint. Nå er det slik at KI er et stort tema, og vi fikk nok bare pirket i overflaten på dette kurset, forteller Pedrikke Johansdotter Votvik fra Newton-administrasjonen

Hun er glad for å få samlet deler av nettverket til kurs, og ikke minst muligheten til å få besøkt ulike Newton-rom i Norge. 

– Det er så viktig å møtes fysisk, bli kjent med hverandre og knyttet kollegiet godt sammen. På Newton-kursene varierer vi hvilket rom vi er på, og i år fikk vi virkelig boltret oss i de store lokalene til Trondheim, i noen flotte lysforhold. Her må det være en drøm å undervise, avslutter Pedrikke.